7-8 Kasım 2024 Tarihlerinde gerçekleşen Hukuki Boyutları ile Kıbrıs Türk Vakıfları Sempozyumunda konuşan Av. Orhan Arsal Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi tarafından gerekli yasal düzenlemeler yapılmadan Taşınmaz Mal Komisyonu nezdinde yapılmaya devam edilecek bir Kapalı Maraş açılımının sonucunda Kapalı Maraştaki Vakıf Mülkiyet haklarının korunamayacağına dikkatleri çekti.
Kapalı Maraş açılımının Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden yapılmasının tüm dünya tarafından kabul göreceğine dolayısı ile de Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden yapılacak açılımın doğru cevap olduğunu sözlerine ekleyen Av. Orhan Arsal konuşmasında; Kapalı Maraş’taki taşınmazlara ilişkin başvuruların tazminat ile çözümlenmesi halinde tazminatı ödenecek taşınmazların mülkiyetinin ilgili vakıflara intikaline, iade ile sonuçlanarak vakıf mülkiyetini etkileyecek başvurularda ise iade edilecek olan taşınmazın yerine mülkiyet hakkı etkilenecek vakfa Ahkam-ül Evkaf’ın İstibdal hükümlerine uyumlu taşınmaz malların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından devredilmesine olanak sağlayacak yasal düzenlemelerin derhal yapılması gerektiğini, bu düzenlemeler yapılırken de mevcut Taşınmaz Mal Komisyonu yasasının virgülüne dahil dokunulmaması gerektiğini kaydetti ve yalnızca doğu dünyasının değil tüm dünyanın kabul edebileceği bir yöntemle yapılacak olan Kapalı Maraş açılımında ecdadımızın bize armağanı olan Vakıf varlıklarının unutulmayarak korunması noktasında görevin KKTC Cumhuriyet Meclisine düştüğünü belirtti.
Neler Yaşanmıştı?
Kıbrıs Evkaf İdaresi 2005 yılında Kapalı Maraştaki bir çok taşınmazın mal sahibi olduğuna dair Gazimağusa Kaza Mahkemesinde bir dava açarak, bu doğrultulda bir de tespit kararı elde etmiştir. Bu dava 271/2000 sayılı dava olup ve bu dava altındaki tespit kararı ise 27/12/2005 tarihinde verilmişti.
Kinita I. Th. Ioannou& Yi Limited ise işbu kararın iptali için Yargıtay Asli Yetki olarak oturum yapan KKTC Yüksek Mahkemesine müracaatta bulunmuş ve bunun üzerine KKTC Yüksek Mahkememiz D.2/2019, Yargıtay/Asli Yetki İstida/İstinaf No:1/2018 (Yargıtay/Asli Yetki İstida İstinaf No:2/2018 ile konsolide (Yargıtay/Asli Yetki İstida No:1/2017) referanslı kararı okumuştur.
Bahsi geçen kararın 14. Ve 15. sayfasında Yüksek Mahkememizin 2 üyesi çoğunluk kararında aynen şöyle demişti:
‘20.7.1974’den önce verildiği tarihte geçerli olan bir koçanın gerisine Taşınmaz Mal Komisyonu gidemez, … Taşınmaz Mal Komisyonu 20.7.1974 tarihinde Müstedinin elinde bulunankoçanın esasen 20.7.1974’den önce hata ve/veya hile ile üçüncü kişilere ait olduğu konusunda karar vermeye yetkili değildir, olamaz.’