Yeşil Hat Aracılığıyla Kadınların Ekonomik Katılımını ve Kadın Ekonomik Ortaklığını Artırma Projesi tanıtıldı

GÜNDEM

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Kadın Girişimciler Konseyi (KTTO-KGK) tarafından yürütülmekte ve Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Mali Yardım kapsamında finanse edilmekte olan "Yeşil Hat Aracılığıyla Kadınların Ekonomik Katılımını ve Kadın Ekonomik Ortaklığını Artırma" projesi kapsamında, Kıbrıs Türk toplumunda kadınların ekonomideki etkisinin ölçüldüğü, sivil toplum kuruluşlarının toplumsal cinsiyete dayalı faaliyetleri üzerine yapılan Paydaş Haritalama ve Boşluk Analizi sonuçlarının detayları ve bu analiz ışığında oluşturulan stratejik plan, Lomi Lefkoşa’da gerçekleşen yemekli toplantı ile basına tanıtıldı.

Açılış konuşmasını Kıbrıs Türk Ticaret Odası Kadın Girişimciler Konseyi (KTTO-KGK) Başkanı Eda Kervanlı’nın yaptığı basın toplantısında projenin, 2026 yılına kadar kadın girişimciliğini %13,1’den %15’e, kadınların iş gücüne katılım oranının ise %34,9’dan %38’e yükseltmeyi hedeflediğini ayrıca, kadınların ekonomik güçlenmesini destekleyen çok paydaşlı bir koalisyon oluşturmayı amaçlamadığını belirtti.

Sunumda şunlara yer verildi:

"Yeşil Hat Aracılığıyla Kadınların Ekonomik Katılımını ve Kadın Ekonomik Ortaklığını Artırma" projesi, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Kadın Girişimciler Konseyi (KTTO-KGK) tarafından yürütülmekte ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Projenin temel amacı, kadınların ekonomik katılımını ve ortaklığını teşvik ederek Kıbrıs genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemektir. Proje, 2026 yılına kadar kadın girişimciliğini %13,1’den %15’e, kadınların iş gücüne katılım oranını ise %34,9’dan %38’e yükseltmeyi hedeflemektedir. Ayrıca, kadınların ekonomik güçlenmesini destekleyen çok paydaşlı bir koalisyon oluşturmayı amaçlamaktadır.

Projenin önemli bileşenlerinden biri, toplumsal cinsiyet eşitliği alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının (STK) koordinasyonunu ve stratejik uyumunu güçlendirmektir. Bu kapsamda, Kadın Ekonomik Ortaklık Platformu (KEOP), 25 Ekim 2024 tarihinde aşağıdaki STK’ların bir araya gelerek imzaladığı ortak mutabakat metniyle resmen kurulmuştur:

KTTO-Kadın Girişimciler Konseyi (KTTO-KGK)

Genç İş İnsanları Derneği (GİAD)

İş Kadınları Derneği (İKD)

Cyprus Entrepreneurship Station (CES)

Kıbrıs Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (KTÜKD)

Girne Emekçi Kadınlar Kooperatifi

Kırsal Kalkınma Kadın Kooperatifi (4K Koop)

Tatlısu Kadın Kooperatifi (TAT-KA Koop)

Toplumsal cinsiyet eşitliği misyonuyla faaliyetlerine başlayan KEOP, mevcut durum analizi yapmak amacıyla sivil toplum örgütlerinin kadınların ekonomik güçlenmesi alanında gerçekleştirdiği faaliyetlerin etkisini ölçmek ve eksikliklerini belirlemek için haritalama ve boşluk analizi çalışmaları gerçekleştirmiştir. Bu çalışmalar sonucunda elde edilen bilgiler doğrultusunda KEOP, ilerleyen süreçteki faaliyetlerini yönlendirmek üzere bir Stratejik Plan hazırlamıştır.

Proje, iş birliği ve ağ oluşturmayı teşvik etmenin yanı sıra kapasite geliştirme ve farkındalığı artırmaya da öncelik vermektedir. Bu amaçla, liderlik eğitimleri ve mentorluk programları sunacak olan Kadın Liderlik Akademisi, kırsal ve dezavantajlı bölgeler de dahil olmak üzere farklı geçmişlere sahip kadınları güçlendirecektir. 2026 yılına kadar proje kapsamında 700’den fazla kadına mentorluk ve eğitim programları sunulmuş olacaktır. Ayrıca farkındalık kampanyaları ve toplumsal etkinlikler, geleneksel toplumsal cinsiyet normlarını sorgulamak ve kadınların ekonomik faaliyetlere katılımının avantajlarını savunmak için daha geniş kitlelere ulaşmayı hedeflemektedir. Bu çabalarla KTTO-KGK, kadınların büyüme ve iş birliğini teşvik ettiği, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomik ortam yaratmayı amaçlamaktadır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.