1964 tarihinde kurulan bir pusu sonucunda katledilen ve naaşı halen bulunamayan Şehit Milletvekili Cengiz Ratip, Cumhuriyet Meclisi’nde adının verildiği Kütüphanede düzenlenen törenle anıldı.
Törene, Cumhurbaşkanı Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, UBP Milletvekilleri Faiz Sucuoğlu, Hasan Taçoy, Ali Pilli, Resmiye Canaltay ve Hasan Küçük, CTP Milletvekili Sami Özuslu, DP Milletvekili Serhat Akpınar, Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars ile Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, Ratip’in ailesi ve sevenleri katıldı.
Saygı duruşu ile başlayan törende Ratip’in özgeçmişi okundu.
Daha sonra aile adına oğlu Birtan Gökeri söz aldı. Gökeri, EOKA’nın kurduğu pusu sonucunda şehit edilen babasının artık mezarının bulunmasını istemediğini yattığı yerde huzurla uyumasını istediğini söyledi.
Babasının kendilerine kısa süren ömründe onurlu ve şerefli bir miras bıraktığını belirten Gökeri, annesinin kaleme aldığı notları paylaştı.
Babasının vasiyetinin ben ölürsem kimsenin bilmediği çalıların çırpıların içerisinde yatmak olduğunu anımsatan Gökeri, Şehit Cengiz Ratip’in dileğinin de bu şekilde gerçekleştiğini kaydetti.
Cengiz Ratip’in oğlu Birtan Gökeri şehit babasının gömü yeriyle ilgili bir bilgi bulunmadığını kaydetti; babası şehit edildiğinde Kıbrıslı Türk yetkililerin “Rumlar bizim bir milletvekilimizi öldürdü” diyerek cenazesini almak için yeterince çaba sarf etmediğini ifade etti.
Birtan Gökeri, tarih kitaplarında babasının adının yer almadığından dert yakınarak babasının sevilen, sayılan örnek bir insan olduğuna değindi.
TÖRE
Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de, Cengiz Ratip için bir kabir olmasını istediklerini ancak bunun bir türlü gerçekleşmediğini söyledi.
Aradan 60 yıl geçtiğini, Cengiz Ratip’in dört evladının babasız büyüdüğünü anımsatan Başkan Töre, şehitlerin kendilerine devlet, millet ve vatan topraklarını miras bıraktığını kaydetti.
Türkiye’nin garantörlüğünün asla sulandırılmaması gerektiğini vurgulayan Başkan Töre, Rumların Enosis isteklerinin ve kilisenin verdiği eğitimin ortada olduğunu ifade etti.
Başkan Töre, Şehit Cengiz Ratip isminin Cumhuriyet Meclisi’nin kütüphanesine verilmesinin isabetli bir karar olduğunu, şehit milletvekilinin aralarında yaşadığını söyledi.
Nüfus mübadelesinin insan yaşamının her şeyden daha değerli olduğu için yapıldığını ifade eden Başkan Töre, şehitlere sahip çıkılmasını ailelerine de saygı gösterilmesini istedi.
Erzincan’da yaşanan toprak kayması felaketine de değinen Başkan Töre, göçük altında kalan işçilerin bir an önce kurtarılmasını diledi.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre şehit ailesine kitap takdiminde bulundu.
CENGİZ RATİP KİMDİR?
Katledilen ve hala bir mezarı bulunmayan Cengiz Ratip, 1931’de Baf kazasına bağlı Karaağaç köyünde doğdu. Lefkoşa İslam Lisesi Mezunu olup, Limni Maden Şirketi’nde ambar emini olarak çalıştı.
10 Eylül 1961 tarihinde Türk Cemaat Meclisinde milletvekili olarak göreve başladı. 14 Şubat 1964’te kendisine kurulan bir pusu sonucunda Poli’de şehit edildi. Nereye gömüldüğü hala bulunamadı.
Türk Cemaat Meclisi’nin tek şehit Üyesi Cengiz Ratip’in adı 14 Şubat 2009 tarihinde Cumhuriyet Meclisi Kütüphanesine verildi. Ratip, evli ve 4 çocuk babasıydı.
Cengiz Ratip'in oğlundan duygulandıran istek
Cengiz Ratip'in oğlundan duygulandıran istek
GÜNDEM
Paylaş: